Téli gázolaj

November elsejétől a Castrum Ferreum Zrt. Box utca benzinkútján, már téli gázolajat tankolhatunk.

Miben különbözik a hagyományostól?

   A legnagyobb különbség, hogy a téli gázolaj ellenállóbb a hideggel szemben. A dízel legfontosabb összetevői – a paraffin és más szénhidrogének – alacsony hőmérsékleten kristályossá válhatnak. A gázolaj téli változata kevesebb sűrűsödésre hajlamos paraffint tartalmaz, az ugyanis az üzemanyagszűrő eltömődését okozhatja.  Ha az üzemanyagszűrő eltömődik, nem jut el a gázolaj a motorba, és a motor leáll. 

 Mikor a gázolaj eléri az úgynevezett zavarosodási pontot (neve is mutatja, hogy a gázolaj ekkor szabad szemmel is láthatóan zavarossá válik), paraffin kristályok válnak ki. Azt a hőmérsékletet, amelynél az adott gázolajtípus már nem képes átjutni a szűrőn, hidegszűrési határhőmérsékletnek (CFPP) nevezik.   A téli gázolaj olyan adalékokat tartalmaz, amelyek ezt az eltömődést gátolják. Az alaptulajdonságú gázolaj CFPP pontja +5 fok, a téli gázolajé -20 fok. Az átmeneti dízel (őszi, tavaszi) CFPP pontja -10 fok. 

Az EN 590 szabvány szerint (amely a dízelgázolaj minőségi követelményeit írja elő az EU-ban):

a nyári időszak június 1-től, szeptember 30-ig,

a téli időszak november 15-től, április 15-ig,

az átmeneti időszak április 16-tól május 30-ig, ill. október 1-től november 14-ig tart.

Ez azt is jelenti, hogy aki november 15-e előtt tankolt utoljára (a Boksz utcában november 1. előtt), annak érdemes óvintézkedéseket tennie. A legjobb, ha minél előbb elhasználja a nyári (vagy átmeneti) gázolajat, és télit tankol autójába. Ha valaki csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használja az autóját télen, neki is érdemes csak a legközelebbi benzinkútig elegendő gázolajat hagyni a tankban a kristályképződés miatt.

Ha pedig már megtörtént a baj, és az autó nem indul, két lehetőség van: meleg garázsba vinni az autót, vagy pedig szervizbe. A meleg garázs legyen az első megoldás, ugyanis a parafin kristályok +5 fok felett néhány óra elteltével feloldódnak, és nagy esélye van, hogy az autó ismét üzemképesé válik. Utána érdemes az előző fejezetben leírtakat azonnal végrehajtani.

Léteznek különböző adalékok az üzemanyaghoz, épp a fagy miatti káros mellékhatások elkerülése végett, ám ezekkel szintén óvatosan kell bánni. A téli gázolajban található zavarosodást gátló adalékokkal ugyanis reakcióba léphetnek, és problémákat okozhatnak a motorban. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy adalékot akar használni, azt még tankolás előtt töltse az autóba, ideális esetben a majdnem üres tankba. A művelet alatt a kinti hőmérséklet +5 fok feletti legyen.   Ha az üzemanyag már megkeményedett, kristályosodott, felesleges adalékot hozzáadni, mert már nem keveredik össze a gázolajjal.

Legközelebb a B0, B7 és a prémium minőségű gázolajakról olvashatnak. Addig is csak annyit, hogy a Box utcában prémium gázolajat tankolhatnak a legjobb áron.

Vezessenek óvatosan!
Balesetmentes közlekedést kíván a Castrum Ferreum Zrt.